Κέντρο Προβολής Ιστορίας και Πολιτισμού

Το Κέντρο Προβολής Ιστορίας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιστορικό Κέντρο Μελέτης και Παρουσίασης της Ελληνικής Ιστορίας, παρουσιάζει με τη μορφή οπτικοποιημένων αναπαραστάσεων, γεγονότα – σταθμούς της μακραίωνης Ελληνικής ιστορίας μας.  Οι προβολές πραγματοποιούνται εντός του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, σε προγραμματισμένες ημερομηνίες και ξεκινάνε από τον Σεπτέμβριο του 2013. Αρχικά απευθυνόμαστε στην εκπαιδευτική – μαθητική κοινότητα σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουμε επικουρικά στο έργο του δασκάλου και του καθηγητή. Παράλληλα όμως απευθυνόμαστε και σε κάθε σύλλογο, πολιτιστικό, προσκόπων, εργαζομένων κλπ που θα ήθελε να παρακολουθήσει κάποια από τις προβολές μας. Επιθυμία μας είναι να συνεισφέρουμε στη διαδικασία μάθησης και κατανόησης της ιστορίας και του πολιτισμού μας.   

 

Τα θέματα που πραγματεύονται οι εκπαιδευτικές προβολές μας μέχρι στιγμής αναφέρονται στην:

Ακολουθούν νέες εκπαιδευτικές παραγωγές από τα τέλη του έτους οι οποίες θα αφορούν την Ελληνική μυθολογία – Θεοί και Ήρωες , Αργοναυτική εκστρατεία  καθώς και την ιστορία του Βυζαντίου.

Τιμή εισιτηρίου: 3€

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή απορία σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα +30 211 4070916 και +30 693 242 0438 ή μέσω mail: kentroprovolon@gmail.com

 

ΚΟΥΤΣΟΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Δέκα χρόνια μετά τη νίκη των Ελλήνων στο Μαραθώνα, το 480 π.Χ., οι Πέρσες επιχειρούν για δεύτερη φορά εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων. Η άνοιξη της ίδιας χρονιάς τους βρίσκει την πόλη Άβυδο, κοντά στον Ελλήσποντο, να προετοιμάζουν την κάθοδό τους προς την Αττική. Τα μέλη της Ελληνικής Συμμαχίας, συνεδριάζουν στον Ισθμό της Κορίνθου και λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές δυσκολίες για τον αποκλεισμό των Περσών, αλλά και τον ανθρώπινο παράγοντα των περιοχών όπου θα κινηθούν οι Πέρσες, αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν τον Περσικό στρατό στο στενό των Θερμοπυλών και το στόλο στο Αρτεμίσιο.

 

Μετά τον ηρωικό θάνατο των υπερασπιστών του στενού των Θερμοπυλών και την αποχώρηση του Ελληνικού στόλου από το Αρτεμίσιο, ο δρόμος προς την Αθήνα είναι πλέον ανοικτός για τους Πέρσες. Οι κάτοικοι, εκτός από λίγους, έχουν εγκαταλείψει την πόλη ύστερα από την προτροπή του Αθηναίου στρατηγού Θεμιστοκλή. Τα στρατεύματα των πόλεων της Πελοποννήσου βρίσκονται συγκεντρωμένα στον Ισθμό της Κορίνθου, ενώ ο Ελληνικός στόλος έχει αγκυροβολήσει στα στενά της Σαλαμίνας. Στο συμβούλιο των Ελλήνων επικρατεί η άποψη να κρατηθεί η αμυντική γραμμή στον Ισθμό. Με ένα τέχνασμα όμως ο Θεμιστοκλής κατορθώνει να συγκρατήσει το στόλο στη Σαλαμίνα και να χαρίσει μια περίτρανη και αποφασιστικής σημασίας νίκη στους Έλληνες εναντίον των Περσών.

Το έτος 490 π.Χ., οι Πέρσες έχοντας πάντα στο νου να τιμωρήσουν την Αθήνα και την Ερέτρια για τη βοήθεια που είχαν προσφέρει στους κατοίκους των επαναστατημένων Ιωνικών πόλεων εναντίον της Περσίας, διασχίζουν με τα πλοία τους το στενό ανάμεσα στην Εύβοια και την Αττική και φθάνουν στον κόλπο του Μαραθώνα. Εκεί θα λάβει χώρα μια αποφασιστική μάχη που θα αναδείξει τη στρατιωτική ευφυΐα του Αθηναίου Στρατηγού Μιλτιάδη και τη γενναιοψυχία των Ελλήνων, εναντίον της πολυπληθούς πολεμικής μηχανής των Περσών.

Συμπληρώθηκαν ήδη 120 χρόνια από τα εγκαίνια της Διώρυγας της Κορίνθου (25 Ιουλίου 1893). Από την αρχαιότητα, τα καράβια διέσχιζαν το στενό αυτό κομμάτι γης ανάμεσα στην Αττική και τη Κορινθία μέσω του ειδικά διαμορφωμένου για το σκοπό αυτό «Διόλκου», ενός πλακόστρωτου δρόμου, πάνω στον οποίο μετακινούνταν τα πλοία. Πρώτος ο Περίανδρος, τύραννος της Κορίνθου, σκέφτηκε να ανοιχθεί ο Ισθμός περί το έτος 602 π.Χ. Στα χρόνια που κύλησαν από τότε, έγιναν πολλές προσπάθειες για τη διάνοιξη της Διώρυγας και φθάνουμε στο έτος 1882 όπου ξεκίνησαν οι τελευταίες εργασίες κατασκευής  οι οποίες κράτησαν 11 χρόνια.

vyzantio.jpg

Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στις αρχές του 3ου αιώνα μ.χ. αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός, εφαρμόζει την «Τετραρχία», φέρνοντας για λίγο την ειρήνη και την ασφάλεια στο κράτος. Όμως, δεν αργούν να ξεσπάσουν εμφύλιες ταραχές μεταξύ των τεσσάρων διοικητών, με τελικούς νικητές τον Κωνσταντίνο στην Ανατολή και τον Λικίνο στη Δύση. Ο Κωνσταντίνος θα συμβάλει στην υπογραφή του Διατάγματος της Ανεξιθρησκίας, των Μεδιολάνων, το 313 μ.Χ. και το 330 μ.Χ. θα εγκαινιάσει την Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Ρώμη, ως νέα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορίας, στο σταυροδρόμι δύο ηπείρων και δύο θαλασσών. Η Κωνσταντινούπολη στο πέρασμα των δέκα και πλέον αιώνων της «Βυζαντινής Αυτοκρατορίας», όπως ονομάστηκε κατά τους νεότερους χρόνους, θα αποτελέσει το κέντρο του πολιτισμού στα μεσαιωνικά χρόνια.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

------

ΤΗΛΕΦΩΝΟ +30 2310 249803

FAX +30 2310 893731

------

EMAIL 

warmuseumthessaloniki@yahoo.gr

SOCIAL MEDIA

------

  • Facebook
  • YouTube
  • TripAdvisor
TC_LL-01.png
COPYRIGHTS

------

Copyright © Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης

All Rights Reserved

Designed by samarasconstantinos

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now