ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Νωπογραφία τετραλογίας της ελληνικής ιστορίας

από τον Πολύκλειτο Ρέγκο

Από την συλλογή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

1/5

Στο Μουσείο εκτίθεται η ζωγραφική απεικόνιση (τεχνική βυζαντινής νωπογραφίας) της ελληνικής ιστορίας από τον Πολύκλειτο Ρέγκο. Το έργο αποτελεί μία τετραλογία. Το πρώτο τμήμα αναπαριστά την μάχη στην Ισσό, όπου κυριαρχούν έφιπποι ο Μακεδόνας Αλέξανδρος και ο Πέρσης Δαρείος. Το δεύτερο τμήμα αφορά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως. Σε αυτό δεσπόζει η μορφή του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ο οποίος υπερασπίζεται τα τείχη. Το τρίτο τμήμα είναι αφιερωμένο στην έξοδο του Μεσολογγίου, όπου διακρίνονται Έλληνες και Τούρκοι πολεμιστές. Το τέταρτο και τελευταίο τμήμα αποτελεί διπλή σύνθεση και αφορά τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας. Η πρώτη παρουσιάζει τους Βαλκανικούς Πολέμους και την προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς τη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη το έπος του 1940. Τα τρία πρώτα τμήματα της τετραλογίας βρίσκονται στην αίθουσα περιοδικών εκθεσεων, ενώ το τέταρτο τμήμα στον προθάλαμο του πρώτου ορόφου.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος, γεννήθηκε στη Νάξο το 1903. Το 1913, εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη με την πατρική του οικογένεια. Το 1926 αποφοίτησε από το εργαστήριο του Νικολάου Λύτρα της Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Την ίδια χρονιά συμμετείχε για πρώτη φορά σε έκθεση, την «Έκθεση των Τεσσάρων». Το 1930 παντρεύτηκε και έφυγε με τη σύζυγό του για το Παρίσι. Για μία πενταετία ο ζωγράφος συμπλήρωσε τη μόρφωσή του στην Ακαδημία Γκραντ Σωβιέρ και στο Λούβρο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα χαρακτικής.

Ο Πολύκλειτος Ρέγκος καλλιέργησε ένα προσωπικό ύφος, επηρεασμένο τόσο από την πρώιμη Αναγέννηση, τη Βυζαντινή τέχνη αλλά και τα σύγχρονα ρεύματα. Ασχολήθηκε με διάφορα θέματα: προσωπογραφίες, τοπία, αγιογραφίες, θρησκευτικές παραστάσεις και ιδιαίτερα την απεικόνιση μοναστηριών. Πέθανε στις 3 Νοεμβρίου 1984, ζωγραφίζοντας από το παράθυρο του νοσοκομείου, μέχρι τις τελευταίες του στιγμές την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

------

ΤΗΛΕΦΩΝΟ +30 2310 249803

FAX +30 2310 893731

------

EMAIL 

warmuseumthessaloniki@yahoo.gr

SOCIAL MEDIA

------

  • Facebook
  • YouTube
  • TripAdvisor
TC_LL-01.png
COPYRIGHTS

------

Copyright © Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης

All Rights Reserved

Designed by samarasconstantinos

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now