Ημερίδα με θέμα 100 χρόνια από την έναρξη του Α' Παγκόσμιου ΠολέμουΤην Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014, στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: Α’ παγκόσμιος πόλεμος 1914 – 1918, 100 χρόνια από την έναρξή του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας με την παρουσία του Κ. Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Αντιναυάρχου κ. Αλέξανδρου Θεοδοσίου ΠΝ. Μεταξύ άλλων, τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα ο Υπουργός κ. Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας και ο Διοικητής του Γ' ΣΣ Αντγος κ. Λεοντάρης Ηλίας . Σε μια κατάμεστη αίθουσα, το κοινό παρακολούθησε δυο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνεδρίες οι οποίες κατάφεραν να ξετυλίξουν αριστοτεχνικά το κουβάρι του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφενός οι ιδεολογικές, πολιτικές, διπλωματικές και κοινωνικές προεκτάσεις και αφετέρου η στρατηγική και στρατιωτική διάσταση αυτού, ξεδιπλώθηκαν μέσα από τις εισηγήσεις των εξαιρετικών ομιλητών της ημερίδας.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία προβολή ιστορικού ντοκιμαντέρ για τον Α’ ΠΠ την οποία επιμελήθηκε το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας και να περιηγηθούμε στην περιοδική έκθεση φωτογραφίας και κειμηλίων από το αρχείο του Συνταγματάρχη (ΥΦ) ε.α κ.Βασιλείου Νικόλτσιου και του κ. Νίκου Νικόλτσιου τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας διότι επέλεξε αυτό τον χώρο ιστορικής μνήμης το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε αυτή την εκδήλωση, για την ημέρα που επέλεξε να την παρουσιάσει καθώς την 11η Νοεμβρίου 1918 υπογράφηκε στο Δυτικό Μέτωπο η Ανακωχή του πολέμου, αλλά και γιατί μας έδωσε την ευκαιρία να ακούσουμε εξαιρετικούς ομιλητές