1912 - Η Θεσσαλονίκη των ΕλλήνωνΗ έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει τα πρόσωπα της ελληνικής κοινότητας της οθωμανικής Θεσσαλονίκης στις δεκαετίες πριν την απελευθέρωση της πόλης ∙ μιας κοινότητας ακμαίας που αναπτυσσόταν με γοργούς ρυθμούς σε ένα μεταβαλλόμενο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον. Συσπειρωμένη γύρω από την εκκλησία, γεμάτη σφρίγος και υψηλό εθνικό φρόνημα, διεκδικούσε δυναμικά τη θέση της σε μία πολυεθνική μητρόπολη της οποίας αποτελούσε περίπου το 1/5 του πληθυσμού.

Διεκδικούσε όμως πολλά περισσότερα από όσα αντιστοιχούσαν στην πληθυσμιακή της ισχύ. Διεκδικούσε πρώτα από όλα στηριζόμενη στην ανθεκτικότητα των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού και της ορθόδοξης παράδοσης να είναι η ηθική και φυσική κληρονόμος της πόλης. Φρόντιζε να διατηρεί τον αυτοσεβασμό της και να αυξάνει το γόητρό της μέσα από στέρεους θεσμούς αυτοδιοίκησης και αλληλοβοήθειας περιορίζοντας, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη κοινότητα μέσα στην πόλη, την ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών ανάμεσα στα μέλη της. Απελευθέρωνε τις δημιουργικές της δυνάμεις για επιχειρηματική πρόοδο και προκοπή δίπλα στις πιο καθιερωμένες στα οικονομικά πράγματα κοινότητες, αλλά συνάμα έδειχνε ότι μπορούσε να γευτεί τους καρπούς των κόπων της, να ψυχαγωγηθεί και να ονειρευτεί. Και όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν, να δείχνεται δυναμική και δραστήρια σε όσους επιβουλεύονταν τα δίκαιά της.

Η έκθεση αξιοποιεί μια σειρά ετερογενών αντικειμένων (έγγραφα, επιστολές, εφημερίδες, φωτογραφίες, ταχυδρομικά δελτάρια, στολές, προσωπικά αντικείμενα αστών), που προέρχονται από δύο πλούσιες και ανεκτίμητες συλλογές Θεσσαλονικέων συλλεκτών, του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα και του Γεωργίου Κωνσταντινίδη. Αρθρώνεται σε πέντε εκθεσιακές ενότητες που επιγράφονται α) θεσμοί και λειτουργία της ελληνικής κοινότητας, β) πολιτισμός και κοινωνική ζωή, γ) εμπόριο και επιχειρηματικότητα, δ) η Αρχαιολογία στον αγώνα για την ανάδειξη της ελληνικότητας της Θεσσαλονίκης και ε) Θεσσαλονίκη, Μακεδονικός Αγώνας και απελευθέρωση. Οι ενότητες αυτές φιλοξενούνται σε αντίστοιχους συμβολικούς χώρους της πόλης, όπως το συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, το Βασιλικό Θέατρο (ΚΘΒΕ), το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Από την επιμελήτρια της έκθεσης, 

Δρα Νικολέτα Τζάνη, Πανεπιστήμιο Στρασβούργου

Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο έως και τον Ιούνιο του 2013

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

------

ΤΗΛΕΦΩΝΟ +30 2310 249803

FAX +30 2310 893731

------

EMAIL 

warmuseumthessaloniki@yahoo.gr

SOCIAL MEDIA

------

  • Facebook
  • YouTube
  • TripAdvisor
TC_LL-01.png
COPYRIGHTS

------

Copyright © Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης

All Rights Reserved

Designed by samarasconstantinos

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now