ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912

Από την συλλογή του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

1/6

Στον προθάλαμο του πρώτου ορόφου του Μουσείου φιλοξενούνται πολύ σημαντικά εκθέματα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912. Δεσπόζει η ελληνική σημαία, η οποία έχει ιδιαίτερη αξία για την ιστορία της πόλης, καθώς είναι η πρώτη ελληνική σημαία που αντίκρισαν τα πρώτα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, εισερχόμενα στην πόλη από τη δυτική είσοδο ως ελευθερωτές το 1912. Εκτίθεται επίσης ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια για τη Θεσσαλονίκη.

Είναι το πρωτότυπο χειρόγραφο «Πρωτόκολλο παράδοσης της Θεσσαλονίκης» στους Έλληνες, που υπογράφηκε στις 26 Οκτωβρίου 1912, από τον τότε διοικητή της πόλης, Οθωμανό Στρατηγό Χασάν Ταχσίν Πασά. Το πρωτόκολλο είναι τοποθετημένο πάνω στο τραπέζι, στο οποίο υπογράφηκε τότε. Στον προθάλαμο παρουσιάζονται επίσης τμήματα της ζωοφόρου του Πολύκλειτου Ρέγκου, όπου παρουσιάζονται ιστορικές μάχες των Ελλήνων. Ξεχωρίζουν οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η είσοδος στη Θεσσαλονίκη.

Επιπρόσθετα, υπάρχει η ελληνική σημαία που υψώθηκε στον Λευκό Πύργο, 27 Οκτωβρίου 2012, για τον εορτασμό των 100 ετών από την απελευθέρωση της πόλης.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

------

ΤΗΛΕΦΩΝΟ +30 2310 249803

FAX +30 2310 893731

------

EMAIL 

warmuseumthessaloniki@yahoo.gr

SOCIAL MEDIA

------

  • Facebook
  • YouTube
  • TripAdvisor
TC_LL-01.png
COPYRIGHTS

------

Copyright © Πολεμικό Μουσείο Παράρτημα Θεσσαλονίκης

All Rights Reserved

Designed by samarasconstantinos

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now